Τα μελομακάρονα της Τατιάνας

Ήρθε ο Δεκέμβρης και τα Χριστούγεννα πλησιάζουν! Φώτα, μουσικές και μεθυστικές μυρωδιές που με γυρίζουν πίσω στα παιδικά μου χρόνια. Η πιο έντονη, που έχω κρατήσει και σήμερα, είναι η μυρωδιά μελομακάρονου από την κουζίνα της μαμάς… μελομακάρονα που δεν αλλάζω με κανένα άλλο στον κόσμο.

Κι επειδή πλησιάζουν οι μέρες που θα τα ετοιμάσω και πάλι, αποφάσισα να σας θυμήσω τη συνταγή. Είναι ίσως η πιο διάσημη συνταγή στην οικογένεια. Και να θέλετε τη γνώμη μου, είναι τα πιο απολαυστικά μελομακάρονα που έχω δοκιμάσει ποτέ. Το μυστικό τους; Η γέμιση από  τραγανό καρύδι και το γεγονός πως είναι τόσο καλά μελωμένα που λιώνουν στο στόμα από την πρώτη μέχρι την τελευταία ημέρα των γιορτών.Κι όπως κάθε χρόνο της ζητάω τη συνταγή για εμένα, έτσι και φέτος την κράτησα για να την μοιραστώ και μαζί σας για πιο γλυκά Χριστούγεννα.

Υλικά για 60 κομμάτια

  • 4 φλιτζάνια ελαιόλαδο (ή καλαμποκέλαιο για πιο τραγανά/ ελαφριά μελομακάρονα)
  • 1 φλιτζάνι ζάχαρη
  • 1 φλιτζάνι χυμό πορτοκαλιού
  • 1 φλιτζάνι κονιάκ
  • 2 κοφτά κ.γ σόδα
  • 4 κ.γ baking powder
  • Ξύσμα από 3 πορτοκάλια
  • 2 κιλά αλεύρι
  • Γαρύφαλο σε σκόνη (ελάχιστο στη μύτη του κουταλιού)
  • Κανέλα
  • Καρύδια
  • Ζάχαρι άχνη
  • ΓΙΑ ΤΟ ΣΙΡΟΠΙ: 4 φλιτζάνια νερό
  • 4 φλιτζάνια ζάχαρη
  • 4 φλιτζάνια μέλι

Προετοιμασία

01. Σε ένα μεγάλο μπολ βάλε το λάδι, τη ζάχαρη, το κονιάκ και το ξύσμα πορτοκαλιού

02. Διάλυσε τη σόδα στο χυμό πορτοκαλιού, πρόσθεσε και το γαρύφαλο και το χυμό στα υπόλοιπα υλικά

03. Ανακάτεψε όλα τα υλικά να γίνουν ένα σώμα. Καλό είναι να το κάνεις με το χέρι, γιατί τα περισσότερα υλικά είναι υγρά

04. Ανακάτεψε το αλεύρι με το baking powder και πρόσθεσέ το σιγά, σιγά στο μπολ με τα υπόλοιπα υλικά

05. Ανάμειξε το ζυμάρι σου μέχρι να γίνει ομοιόμορφο. Δεν χρειάζεται πολύ ώρα ζύμωμα

06. Άφησε τη ζύμη 10 λεπτά στο μπολ να σταθεί

07. Στο μεταξύ χοντρόκοψε το καρύδι και ανακάτεψε το με λίγη κανέλα και ζάχαρη άχνη

08. Κάνε τη ζύμη μικρά μπαλάκια με τα χέρια σου. Άνοιξέ τα μέσα στην παλάμη σου και γέμισέ τα με μια κουταλιά από το χοντροκομμένο καρύδι. Κλείσε τη ζύμη και στρώσε τα μελομακάρονα στο ταψί με την ένωση προς τα κάτω

09. Βάλε τα μελομακάρονα σε ταψί (όχι λαμαρίνα) χωρίς να το λαδώσεις ή να το βουτυρώσεις

10. Ψήσε σε προθερμασμένο φούρνο στου 200 C για 20 με 25 λεπτά

11. Όσο ψήνονται τα μελομακάρονα ετοίμασε το σιρόπι σου. Βάλε όλα τα υλικά σε ένα κατσαρολάκι να πάρουν βράση. Το σιρόπι θα αφρίσει. Αφαίρεσε με ένα σουρωτήρι τον αφρό και άφησέ το να βράσει για 5 λεπτά. Κλείσε τη φωτιά και κράτησε το σιρόπι ζεστό.

12. Όταν τα μελομακάρονα είναι έτοιμα, βγάλε το ταψί από το φούρνο και άφησέ τα 5 λεπτά πριν ξεκινήσεις να τα σιροπιάζεις

13. Με μια μεγάλη κουτάλα ξεκίνα να περιχύνεις τα μελομακάρονα με το ζεστό σιρόπι. Άφησέ τα μερικά λεπτά να τραβήξουν και γύρισέ τα από την ανάποδη. Επανάλαβε την ιδια διαδικασία για μια ακόμη φορά. Άφησε τα μελομακάρονα και πάλι να πιουν το σιρόπι μερικά λεπτά. Γύρισε τα μελομακάρονα και άφησέ τα μια ώρα μέσα στο ταψί να τραβήξουν όσο περισσότερο σιρόπι γίνεται.

14. Βάλε τα μελομακάρονα στην πιατέλα και πασπάλισέ τα με το καρύδι της γέμισης, ελαφρώς πιο ψιλοκομμένο.

Tip

Πρέπει το σιρόπιασμα να γίνει όσο τα μελομακάρονα, αλλά και το σιρόπι είναι ζεστά. Έτσι θα τραβήξουν περισσότερο σιρόπι και κυριολεκτικά θα λιώνουν στο στόμα

 Kαλή σας όρεξη!

Φιλάκια,
Τατιάνα

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: