“Αφήστε μας να μάθουμε ελληνικά”!

Για το Ελληνικό σχολείο της Φραγκφούρτης έχω μια ιδιαίτερη ευαισθησία διότι όλα τα μαθητικά μου χρόνια τα πέρασα εκεί. Από κει πείρα το απολυτήριό μου και έχω ζήσει από κοντά όλα τα στάδια και τα προβλήματα μέχρι την ίδρυση του. Τους αγώνες που είχε δώσει τότε ο Σύλλογος γονέων και κηδεμόνων για να μπορέσει να νομιμοποιηθεί επίσημα το ελληνικό σχολείο δεν μπορούν να καταγραφούν με ένα άρθρο σε ένα blog. Όμως πέτυχαν τον στόχο τους και κατάφεραν να νομιμοποιήσουν στο γερμανικό κράτος την ελληνική παιδεία έτσι ώστε τα παιδιά τους και η νέα γενιά να μην χάσει την επαφή της με την γλώσσα και την εθνική της ταυτότητα. Κι ενώ τα τελευταία 30 χρόνια το Ελληνικό σχολείο της Φραγκφούρτης λειτουργούσε ομαλά, έρχεται σήμερα το επίσημο ελληνικό κράτος να του δώσει την χαριστική βολή και να το κλείσει αψηφώντας για τα ελληνόπουλα που ζούνε μόνιμα εκεί. Για άλλη μια φορά η Ελλάδα σκοτώνει τα παιδιά της…

Σήμερα ένας μαθητής του Λυκείου στην Φραγκφούρτη μου έστειλε μια επιστολή των μαθητών την οποία και με χαρά θα την αναδημοσιεύσω. Παράλληλα μου έστειλε και ένα βίντεο που είχαν ετοιμάσει τα παιδιά το οποίο γυρίστηκε στα πλαίσια του νέου μαθήματος Ερευνητική Εργασία – Project. Η ταινία πήρε μέρος στον Πανελλήνιο Μαθητικό Διαγωνισμό Ταινιών Μικρού Μήκους με τίτλο : “Ένας πλανήτης … μια ευκαιρία”. Συμμετείχαν 180 ταινίες συνολικά, βραβεύτηκαν οι 14, μεταξύ αυτών και η δική τους!

Στις 6 Ιουνίου 2012 έγινε η επίσημη βράβευση των ταινιών στην Αθήνα, όπου πήρανε το 3ο Ειδικό Βραβείο του διαγωνισμού. Τον Σεπτέμβριο η ταινία τους ήταν υποψήφια στο διαγωνιστικό τμήμα του Φεστιβάλ της Δράμας.

 

Ανοιχτή επιστολή των μαθητών του Γυμνασίου-Λυκείου Φρανκφούρτης

Πώς ζει ένας έφηβος με διπλή ταυτότητα;
Στην Ελλάδα, Γερμανός…και στη Γερμανία, Έλληνας…
Είμαστε Έλληνες. Έτσι, τουλάχιστον, νιώθουμε.
Είμαστε το μέλλον σας. Αντηχεί στ΄ αυτιά μας καθημερινά, σας ακούμε με “περηφάνια“ να στηρίζετε όλες σας τις ελπίδες σε εμάς.
Έπειτα, όμως, απορούμε…!!

Πώς να θεωρούμαστε ακόμη Έλληνες όταν η δυνατότητα εκπαίδευσής μας στο ελληνικό σχολείο είναι ανύπαρκτη;
Πώς να αποτελέσουμε το μέλλον όταν σήμερα κινδυνεύουμε να αποκοπούμε από ΕΣΑΣ ,όταν κινδυνεύουμε να πάψουμε να διδασκόμαστε τη γλώσσα μας;
Διότι αυτό θα συμβεί εάν δεν αντιμετωπισθούν τα προβλήματα στην εκπαίδευση των Ελλήνων, των εκτός συνόρων.
Είμαστε μαθητές του Γυμνασίου-Λυκείου Φρανκφούρτης.
Αποτελούμε πλέον το μεγαλύτερο σε αριθμό μαθητών, ελληνικό σχολείο της Γερμανίας, καθώς και το μοναδικό που προσφέρει φοίτηση από το Δημοτικό έως και το Λύκειο. Οι περισσότεροι από μας τρέφουμε την ελπίδα να επιστρέψουμε στην πατρίδα μας, ακόμη και σήμερα ενώ αισθανόμαστε άμεσα τις δυσκολίες που η ελληνική κοινωνία αντιμετωπίζει.
Αυτή όμως  η ελπίδα…κι ας πεθαίνει τελευταία…κάποτε εξαντλείται. Ιδιαίτερα όταν και ένα μήνα μετά την έναρξη του σχολικού έτους το πρόγραμμα μαθημάτων δεν ξεπερνά τις τέσσερεις ώρες ημερησίως.
Και ιδιαίτερα όταν ο αριθμός των καθηγητών για Γυμνάσιο και Λύκειο δεν ξεπερνά τους δέκα, εμποδίζοντας έτσι τη διδασκαλία βασικών μαθημάτων.
Παρόλες τις προσπάθειες και τις υπερωρίες των καθηγητών μας είναι αδύνατον να καλυφθεί το πρόγραμμα.
Προσπαθούμε να δείξουμε υπομονή και κατανόηση ως προς τις συνθήκες στην Ελλάδα.

Αναρωτιόμαστε όμως, πότε θα δείξει κάποιος κατανόηση και θέληση να βοηθήσει τη δική μας κατάσταση, να νοιαστεί για το μέλλον εκατοντάδων ελληνόπουλων στο εξωτερικό.

Φρανκφούρτη, Σεπτέμβριος 2012

«…Ήδη σχεδόν ένας μήνας χωρίς καθηγητές…!

ΟΙ ΜΑΘΗΤΕΣ ΤΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: