1η Αυγούστου 1981 (Η έναρξη μίας γενιάς που βγήκε στον αέρα)

Στις 1η Αυγούστου το 1981 έγινε μια επανάσταση που άλλαξε τα δρώμενα όλων εμάς που ακούγαμε μουσική. Μπήκε στην ζωή μας το MTV και η μουσική παντρεύτηκε με την εικόνα. Ένα μέσο που παρόλο που είχε γεννηθεί στην Αμερική έδωσε βήμα στα ευρωπαϊκά συγκροτήματα και καλλιτέχνες να πλασάρουν τον ήχο τους πέρα από τον Ατλαντικό μιας και δώσανε μεγαλύτερο βάρος τότε στα video-clip.

Καλλιτέχνες όπως οι Duran Duran, ο David Bowie, οι Police, οι Culture Club άλλα και πολλοί άλλοι είχαν ταυτιστεί με το MTV τόσο με την μουσική, όσο και με την εικόνα τους. Το MTV είχε αντικαταστήσει το ραδιόφωνο και το κανάλι είχε γίνει σημείο αναφοράς εκατομμυρίων νέων σε όλο τον κόσμο. Πολύ μουσική, ελάχιστες διαφημίσεις και άμεση επαφή με τα είδωλα της εποχής που μέχρι τότε ήταν “απόμακροι”, το MTV τους έβαζε κατευθείαν μέσα στα σπίτια όλων. Χρυσές εποχές για την μουσική βιομηχανία αφού στην ουσία τα video-clip λειτουργούσαν σαν διαφημίστηκα spot για τους δίσκους. Κι αυτό 24 ώρες το 24άωρο!!! Δεν είναι άλλωστε τυχαίο πως τα budget για τα video-clips από τις δισκογραφικές ήταν τόσο ψηλά που σήμερα αυτά τα ποσά λόγο κρίσης δεν τα δίνει κανένας.

Σήμερα το MTV δεν θυμίζει τίποτα με το MTV εκείνων των ημερών. Κάθε 10 λεπτά διαφημίσεις και οι ενημερωτικές μουσικές εκπομπές έχουν αντικατασταθεί από ριάλιτι και σκουπίδια. Όλοι εμείς που είχαμε ταυτιστεί τότε με το MTV στις μέρες της δόξας, βρίσκουμε παρηγοριά στο VH-1 άλλα σίγουρα δεν είναι πλέον το ίδιο. Η γενιά του MTV ζει πλέον μόνο με τις ευχάριστες αναμνήσεις της. Και αυτές δεν είναι λίγες….

 

Απολαύστε ένα σπάνιο ντοκουμέντο των πρώτων λεπτών όταν βγήκε το MTV στον αέρα…

Υ.Γ.: Το πρώτο video-clip που προβλήθηκε πρώτη φορά στο MTV ήταν το “Video Killed The Radio-Star” των Buggles ενώ 6 χρόνια αργότερα (στις 1η Αυγούστου του 1987) όταν βγήκε το MTV Europe στον αέρα, το πρώτο video-clip που προβλήθηκε ήταν το “Money For Nothing” των Dire Straits

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: