Τα αποτελέσματα της διαδικτυακής ψηφοφορίας στη Ζούγκλα του Μάκη Τριανταφυλλόπουλου!

To oριακό προβάδισμα της Νέας Δημοκρατίας έναντι του ΣΥΡΙΖΑ, με μικρή μείωση των ποσοστών τους και η ενίσχυση της εκλογικής επιρροής της Χρυσής Αυγής, αποτυπώνονται στην Ανοιχτή Διαδικτυακή Ψηφοφορία του zougla.gr που άρχισε την Τρίτη, 1η Οκτωβρίου και έληξε δύο μέρες αργότερα, την Πέμπτη, 3/10.

Σε αυτή συμμετείχαν 1368 πολίτες που συμπεριλαμβάνονται στη Βάση Δεδομένων της ηλεκτρονικής μας εφημερίδας. Η ψηφοφορία αυτή είχε σαν στόχο την καταγραφή των αντιδράσεων των πολιτών ως προς το ζήτημα που ανέκυψε με τις συλλήψεις στελεχών και μελών της Χρυσής Αυγής. Παράλληλα οι συμμετέχοντες κλήθηκαν να απαντήσουν και στα πάγια πολιτικά ερωτήματα που αφορούν την παράσταση νίκης, την καταλληλότητα για τον πρωθυπουργικό θώκο και την πρόθεση ψήφου.

Το πρώτο ερώτημα στο οποίο κλήθηκαν να απαντήσουν οι συμμετέχοντες στην ψηφοφορία αφορούσε τα κίνητρα για τις συλλήψεις των στελεχών της Χρυσής Αυγής. Το 51% απάντησε ότι αυτά ήταν πολιτικά, το 43% ποινικά, ενώ το 6% «δεν είχε γνώμη».

Πώς είδαν οι πολίτες την υπόθεση της Χρυσής Αυγής

01

Η δεύτερη ερώτηση για την ίδια υπόθεση αφορούσε στο εάν θα αυξηθούν ή θα μειωθούν τα ποσοστά της Χρυσής Αυγής μετά τις συλλήψεις. Οι ψηφοφόροι σε ποσοστό 60% απάντησαν πως θα μειωθούν, το 27% πως θα αυξηθούν ενώ το 13% δεν είχε γνώμη.

02

Καταλληλότητα για πρωθυπουργός

Οι απόψεις των ψηφοφόρων ως προς την καταλληλότητα για την πρωθυπουργία καταγράφονται στο επόμενο γράφημα. Ο Αντώνης Σαμαράς με ποσοστό 24% κρίνεται ως καταλληλότερος με τον Αλέξη Τσίπρα να έρχεται δεύτερος με 14.7%. Ο Νίκος Μιχαλολιάκος βρίσκεται στην τρίτη θέση με 6,5%. Ο «Κανένας» ωστόσο και σε αυτήν την ψηφοφορία καταλαμβάνει την πρωτιά με 42,4%.

03

Το επόμενο ερώτημα αφορά στη παράσταση νίκης, δηλαδή εάν οι εκλογές διεξάγονταν την επόμενη Κυριακή ποιο κόμμα κατά την γνώμη των πολιτών θα ερχόταν πρώτο. Το 43,6% πιστεύει πως η Νέα Δημοκρατία θα ήταν πρώτο κόμμα, το 39,4% πιστεύει πως ο ΣΥΡΙΖΑ θα ερχόταν πρώτο κόμμα ενώ 13% των συμμετεχόντων επέλεξε την απάντηση «Δεν ξέρω – Δεν απαντώ». Ένα 2,3% πιστεύει πως Χρυσή Αυγή θα ήταν πρώτο κόμμα αν οι εκλογές διεξάγονταν την επόμενη Κυριακή.

04
Στην πρόθεση ψήφου η Χρυσή Αυγή παρουσιάζει αύξηση του ποσοστού της κατά 1,4% σε σχέση με την προηγούμενη διαδικτυακή ψηφοφορία και φτάνει στο 14,9% ενώ η Νέα Δημοκρατία έχει οριακό προβάδισμα 0,2% έναντι του ΣΥΡΙΖΑ (19,3-19,1%). Στο 5,9% ανέρχεται το εκλογικό ποσοστό των Ανεξάρτητων Ελλήνων, χαμηλές πτήσεις καταγράφει το ΠΑΣΟΚ, η ΔΗΜΑΡ μετρά μεγάλες απώλειες ενώ αντίθετα το κόμμα του Γιώργου Καρατζαφέρη αυξάνει εντυπωσιακά τα ποσοστά του.

Αναλυτικά τα ποσοστά είναι ΝΔ 19,3%, ΣΥΡΙΖΑ 19,1%, ΠΑΣΟΚ 5,1%, Ανεξάρτητοι Έλληνες 5,9%, Χρυσή Αυγή 14,9%, ΔΗΜΑΡ 1,6%, ΚΚΕ 5,4% . Αυτά ως προς τα κοινοβουλευτικά κόμματα. Το ΛΑΟΣ συγκεντρώνει 4,3%, το κόμμα του Ανδρέα Λοβέρδου «Συμφωνία για τη Νέα Ελλάδα» στο 1,1%. Το Σχέδιο Β του Αλέκου Αλαβάνου λαμβάνει 0,6%.

05
Στο επόμενο γράφημα ακολουθούν τα ποσοστά άλλων κομμάτων που σήμερα είναι εκτός Βουλής καθώς και οι επιλογές «Λευκό/Άκυρο» και «Δεν ξέρω/Δεν απαντώ».

06
Στο γράφημα που ακολουθεί απεικονίζονται τα ποσοστά των κομμάτων στις τελευταίες ψηφοφορίες που διεξήχθησαν από το zougla.gr έτσι ώστε να είναι εφικτή η διαχρονική σύγκρισή τους.

07
Στις συσπειρώσεις των δύο πρώτων κομμάτων η Νέα Δημοκρατία συγκεντρώνει αυτή τη στιγμή ποσοστό της τάξης του 59,5% με βασική «αιμορραγία» ψηφοφόρων της προς την Χρυσή Αυγή με ποσοστό 16%.

08
Σημαντική πτώση παρατηρείται σε σχέση με την προηγούμενη ψηφοφορία στην συσπείρωση ως προς τον ΣΥΡΙΖΑ καθώς ανέρχεται μόλις στο 49,5%, ενώ στις αρχές Ιουνίου βρισκόταν στο 64,3%. Παρατηρείται αξιοσημείωτη διαρροή ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ προς τη Χρυσή Αυγή της τάξης του 12,6%. Πρόκειται για άλλη μία ένδειξη της ρευστότητας που επικρατεί στο εκλογικό σώμα.

09
Τα αποτελέσματα της ψηφοφορίας παρουσιάστηκαν από την εκπομπή «Κίτρινος Τύπος» με τον Μάκη Τριανταφυλλόπουλο στο κανάλι ΕΧΤRA 3. 

Η ταυτότητα της έρευνας:

10
11
12

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: