“Έφυγε” η Jan Kuehnemund των VIXEN

Την τελευταία της πνοή άφησε την Πέμπτη 10 Οκτωβρίου η Jan Kuehnemund (κιθαρίστρια και front-woman των Vixen) μετά από μάχη με τον καρκίνο σε ηλικία 51 ετών. 

jan kouh

Η Jan Kuehnemund γεννήθηκε στις 18 Νοεμβρίου του 1961 στην Μινεσότα των ΗΠΑ και ίδρυσε το συγκρότημα Vixen όταν ήταν ακόμα στο σχολείο. Το 1985 μαζί με την τραγουδίστρια Janet Gardner δοκιμάζουν την τύχη τους στο Los Angeles οπού εκεί ολοκληρώνονται με την Roxy Petrucci στα drums και την Share Pedersen στο μπάσο και υπογράφουν συμβόλαιο με την ΕΜΙ.

Το πρώτο τους ομώνυμο album που κυκλοφόρησε το 1988 γίνεται επιτυχία και αυτό για δύο λόγους: πρώτον είχε μέσα την συμβολή του Richard Marx ως συνθέτη και παραγωγό και δεύτερον ήταν η επανάσταση ενός γυναικείου metal συγκροτήματος που εκείνη την περίοδο ήταν ανδροκρατούμενο. Από εκείνο το album ξεχώρισαν το “Edge Of A Broken Heart” και το “Cryin” και το 1990 κυκλοφόρησαν το δεύτερο album “Rev It Up” ενώ παράλληλα ήταν κατά διαστήματα σε παγκόσμια περιοδεία μαζί με τους Deep Purple, τον Ozzy Osbourne, τους KISS, τους Scorpions, και τους Bon Jovi.

Vixen-vixen-34302930-1034-1108

Το 1991 οι Vixen διαλύονται λόγω μουσικών διαφορών κυρίως ανάμεσα στην Jan και την Janet Gardner που σηματοδότησε και το οριστικό τέλος του συγκροτήματος. Ωστόσο το 1997 η Roxy Petrucci με την Janet Gardner επανιδρύουν της Vixen με το album “Tangerine” χωρίς όμως την Jan Kuehnemund η οποία τους μήνυσε για την χρήση του ονόματος. Το 2001 προσπάθησαν να τα βρούνε ξανά αλλά στην ουσία το ένα και μοναδικό reunion με όλα τα αρχικά μέλη των Vixen έγινε το 2004 στην εκπομπή Bands Reunited στο VH-1 όπου βρέθηκαν όλες μαζί on stage για ένα και μοναδικό live.

1374040_586064884792755_593040539_n

H Jan Kuehnemund έπαιζε μέχρι το τέλος της ζωής της κιθάρα με τις Vixen αφού από το 2001 και μετά κράτησε το συγκρότημα ζωντανό με νέα μέλη χωρίς όμως την επιτυχία από το παρελθόν. Ήταν από τις πιο χαρισματικές κιθαρίστριες και για μένα προσωπικά η πιο sexy από τις υπόλοιπες. Και μπορεί σήμερα να είμαστε λίγοι που θα θυμόμαστε την Jan ως η καυτή κιθαρίστρια των Vixen όμως αξίζει για τους υπόλοιπους να ψάξουν τα τραγούδια τους.

 


Bands Reunited – Vixen

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: