Στρες – Οι 3 βασικές συμβουλές των ψυχολόγων

Stress-Management

Το πώς βλέπουμε τα πράγματα είναι προϊόν της σχέσης μας με τις προσδοκίες. Κανείς δεν ξέρει τι μας επιφυλάσσει το μέλλον και το πώς αντιμετωπίζουμε το άγνωστο –ελπίζοντας για το καλύτερο και αναμένοντας το χειρότερο– επηρεάζει άμεσα την ψυχολογία μας.

Η στάση μας απέναντι στα πράγματα είναι επιλογή. Οι αισιόδοξοι άνθρωποι ισχυρίζονται πως έχουν εκ γενετής το «χάρισμα» να βλέπουν το ποτήρι μισογεμάτο, κι όμως οι ίδιοι επιλέγουν πώς θα διαχειριστούν την αγωνία της αναμονής και την αντίδρασή τους στα γεγονότα. Αντίστοιχα, και η απαισιόδοξη στάση είναι επιλογή και καθορίζει τις τακτικές αντιμετώπισης του αναπάντεχου.

Διαβάστε τις συμβουλές που ακολουθούν ώστε να διαχειρίζεστε πιο αποτελεσματικά τις προσδοκίες σας και να μειώσετε το στρες στη ζωή σας.
– Αναθεωρείστε την έννοια του στρες:

Βάζοντας στο στρες την ταμπέλα του «κακού» η κατάσταση αυτόματα επιδεινώνεται κι έτσι οι προσδοκίες μας απέναντι στις στρεσογόνες καταστάσεις μας καταστρέφουν τη μέρα. Αντί να ανησυχούμε ότι το στρες θα καταστρέψει τα πάντα, πρέπει να μάθουμε να το αντιμετωπίζουμε ως σύμμαχο. Η αντίδραση του ίδιου του οργανισμού στο στρες είναι μια προσπάθεια αντιμετώπισης των εξωτερικών κινδύνων. Όταν το βλέπουμε έτσι, μπορούμε να επαναπροσδιορίσουμε το στρες και να το δούμε ως την κινητήρια δύναμη που μας βοηθά να ξεπεράσουμε κάθε εμπόδιο.

– Μην περιμένετε όλοι να συμφωνούν μαζί σας:

Εάν αναμένουμε μια καθολική αποδοχή και υποστήριξη κάθε σκέψης και κάθε ιδέας που εκφράζουμε, αναμφίβολα πρόκειται να αντιμετωπίσουμε τεράστια απογοήτευση. Δεν πρέπει να είναι αυτοσκοπός μας να ανταποκριθούμε στις προσδοκίες των άλλων. Στην πραγματικότητα, θα πρέπει να έχουμε περισσότερη εμπιστοσύνη στις επιλογές μας ώστε να μη χρειαζόμαστε επιβεβαίωση από τους γύρω μας.

– Μην περιμένετε κανείς να διαβάσει τη σκέψη σας:

Μην πιστεύετε ότι αν κάποιος σας αγαπάει, πρέπει να ξέρει τι σκέφτεστε. Αυτό μπορεί να προκαλέσει περιττό στρες στη ζωή σας και εντάσεις στις σχέσεις σας. Πρέπει να επικοινωνούμε τις ανάγκες μας ώστε να καρπωθούμε τα οφέλη μιας υγιούς σχέσης.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: