Ποιός θα πληρώσει την πουτάνα????

Σ’ ένα ξεχασμένο από τον Παντοδύναμο ορεινό χωριό της Κεντρικής Ελλάδας εμφανίζεται ένας τουρίστας, μπαίνει στο μοναδικό πανδοχείο και λέει στον ξενοδόχο: «Μου αρέσει το χωριό, θα μείνω δύο ημέρες, πόσο θέλετε για ένα δωμάτιο;». Η συμφωνία κλείνει στα 50 ευρώ την ημέρα, ο ξένος αφήνει 100 ευρώ στον πάγκο και πηγαίνει να δει τα δωμάτια.

Ο ξενοδόχος παίρνει το κατοστάρικο και τρέχει στον μπακάλη να ξεπληρώσει το χρέος του. Ο μπακάλης με το κατοστάρικο ανά χείρας φτάνει στο κρεοπωλείο και ξοφλάει, ενώ ο κρεοπώλης με το ίδιο πολύτιμο κατοστάρικο εμφανίζεται στην πόρτα του μανάβικου για να πληρώσει τα βερεσέδια στον έκπληκτο μανάβη. Αυτός με τη σειρά του -και το κατοστάρικο στην τσέπη- πηγαίνει στην πουτάνα του χωριού για να της δώσει τα 100 ευρώ που της χρωστούσε μια βραδιά που πέρασε μαζί της. Η πουτάνα με την σειρά της πηγαίνει στο ξενοδοχείο για να πληρώσει το δωμάτιο που χρωστούσε για την βραδιά με τον μανάβη. Αφήνει τα 100 ευρώ στον πάγκο κι εκείνη τη στιγμή εμφανίζεται ο τουρίστας, ο οποίος με αφοπλιστικό τόνο λέει στον ξενοδόχο: «Τελικά δε μου άρεσε, δε θα μείνω». Συγχρόνως απλώνει το χέρι του, παίρνει από τον πάγκο τα 100 ευρώ, λέει ένα «γεια χαρά», ανοίγει την πόρτα και φεύγει.

Αποτέλεσμα; Με τα 100 ευρώ που τελικά επιστράφηκαν σε αυτόν που πρώτος τα έβγαλε από την τσέπη του πληρώθηκαν υποχρεώσεις 500 ευρώ και -τελικά- όλοι ήταν ευχαριστημένοι!

Το θεωρητικό αυτό σχήμα είναι απολύτως ενδεικτικό του τρόπου με τον οποίο λειτουργεί η παγκοσμιοποιημένη και πλήρως φιλελεύθερη οικονομία. Τα δάνεια, οι πιστώσεις, η καλή πίστη και ο κύκλος του χρήματος, μέσω του οποίου οι αξίες πολλαπλασιάζονται χωρίς προφανή λόγο.

Η Ελλάδα σήμερα βρίσκεται στη θέση του ξενοδόχου –ή του μανάβη ή του κρεοπώλη ή του μπακάλη ή της πουτάνας! Μόνο που εκτός από αναδουλειές έχει μεγάλα ανελαστικά έξοδα. Έτσι, λοιπόν, έχει πρόβλημα να διαχειριστεί τα όποια κεφάλαια φτάνουν στην κατοχή της, είτε μέσω των δημόσιων εσόδων (φορολογία κ.λπ.) είτε μέσω του δανεισμού. Οι μισθοί και οι συντάξεις, σε συνδυασμό με τα τοκοχρεολύσια για τα δάνεια των περασμένων δεκαετιών δεν της επιτρέπουν να ξοφλήσει ούτε τον μπακάλη ούτε τον κρεοπώλη ούτε το μανάβη.

Ίσως τώρα που η ελληνική οικονομία στηρίζεται στην άμεση βοήθεια των εταίρων της ευρωζώνης είναι μια ευκαιρία για την Ελλάδα να ξοφλήσει έστω… την πουτάνα!

 

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: