ΒΑΛΤΕ ΡΕ ΛΙΓΟ RETRO ΣΤΗΝ T.V.!!!

tv-retro_00259798
Τα τελευταία χρόνια οι όροι «retro» και «vintage» έχουν μπει για τα καλά στην ζωή μας στην μόδα, στην TV, στην μουσική και κυρίως στην διασκέδαση. Το retro για ορισμένους από εμάς έχει γίνει τρόπος ζωής και όχι απαραίτητα από τους νοσταλγούς που πρόλαβαν κι έζησαν τις παλιές καλές εποχές αλλά από την νέα γενιά η οποία ήθελε να την είχε ζήσει. Αυτό είναι λογικό. Άλλωστε κι εμείς όταν μεγαλώναμε μέσα στα 80’s με το ίδιο δέος και σεβασμό αντιμετωπίζαμε όλη εκείνη την γενιά που ήταν teenagers στα 50’s & 60’s όπως και σε 30 χρόνια από τώρα η γενιά του μέλλοντος θα νοσταλγεί την σημερινή νεολαία. Άλλωστε η ιστορία πάντα θα επαναλαμβάνεται.

Σήμερα και ειδικά στην Ελλάδα της κρίσης, το ρετρό έρχεται να μας θυμίσει τα χρόνια τις αθωότητας τότε που όλα τα βλέπαμε πιο καθαρά και αγνά. Γι’ αυτό υπάρχει στην διασκέδαση η στροφή στα retro και ότι έχει σχέση με 80’s ή 90’s. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι οι live εμφανίσεις των αστέρων εκείνης της εποχής οι οποίοι όπου εμφανίζονται γίνεται ΧΑΜΟΣ!!! Ενδεικτικά θα σταθώ στις εμφανίσεις που κάνει ο Θάνος Καλλίρης μαζί με τον Λάμπη Λιβιεράτο σε όλη την Ελλάδα όπου όλες οι ηλικίες συνωστίζονται στην κυριολεξία ο ένας πάνω στον άλλον και διασκεδάζουν παρέα.  Το ίδιο συμβαίνει και με άλλους καλλιτέχνες εκείνης της εποχής οι οποίοι έχουν ακόμα το κοινό τους που τους ακολουθεί σε όλες τους τις εμφανίσεις.

10259202_10152130248396559_2436062548605911131_o

Το φαινόμενο αυτό σίγουρα δεν είναι προϊόν των ΜΜΕ αφού πλέον ούτε από τους ραδιοφωνικούς σταθμούς τους ακούμε, ούτε μουσικές εκπομπές υπάρχουν πια στην τηλεόραση (τα talent-show δεν είναι μουσικές εκπομπές) για να μαθαίνουμε νέα για τις δουλειές τους. Έξω όμως υπάρχει ένας κόσμος και κυρίως νεολαίοι που θα βρεθούν σε μια εμφάνιση του Κώστα Μπίγαλη (είχα βρεθεί σε live και είχα γράψει σε παλιότερο άρθρο) και θα γνωρίζει τον στοίχο από την «Μελισσούλα» απ’ έξω και ανακατωτά.

Καμμιά φορά αραιά και που κάποια εκπομπή θα τους καλέσει –όπως πρόσφατα που είδαμε την Σοφία Αρβανίτη στο «Πρωϊνό mou», την Ευρυδίκη στα «Κarntasians» ή τον Θάνο Καλλίρη στο «Mες στην καλή χαρά» όμως οι περισσότεροι χρησιμοποιούν πλέον σχεδόν μόνο τα social media για να ενημερώνουν τους θαυμαστές τους. Από εκεί έμαθα ότι η Σαμπρίνα εμφανίζεται ακόμα σε μαγαζί της Αθήνας και ότι ο Κώστας Χαριτοδιπλωμένος ανεβαίνει ακόμα πάνω στο stage για να τραγουδήσει το “Lost In The Night”.  Όμως γι’αυτά δεν θα ενημερωνόμαστε πλέον από τα ΜΜΕ όπου πριν από τα social media επικρατούσε η άποψη πως “όποιος δεν βγαίνει στην TV είναι σαν να μην υπάρχει”. Όμως η επανάσταση του διαδικτύου και των social media ήρθε να αποδείξει πως κάτι τέτοιο πλέον δεν ισχύει και πως το διαδίκτυο έχει και την δύναμη να γεννήσει δικούς του αστέρες.

Δεν είμαι ειδικός αλλά ίσως θα πρέπει τα κανάλια να βάλουν μουσικές εκπομπές στα προγράμματά τους και όχι απαραίτητα για παλιά ρετρό τραγούδια αλλά και για τους νέους καλλιτέχνες που βγαίνουν σήμερα διότι μια μουσική εκπομπή έχει χώρο για όλους και για όλα τα γούστα. Μ’έχουν λείψει εκπομπές όπως το MEGA-STAR και το ΜΟΥΣΙΚΟΡΑΜΑ, ακόμα και τα video-clip που μέχρι πρόσφατα επέλεγε ο Θοδωρής Ρακιτζής στις μεταμεσονύχτιες εκπομπές του ΤηλεΆστυ! Αλήθεια, πόσοι θυμούνται ακόμα εκείνες τις ιστορικές εκπομπές του από τις οποίες είχαν περάσει οι πάντες???

10003165_10152085174841559_880735457_n

Νομίζω ότι λίγο ρετρό και λίγη παραπάνω μουσική δεν θα έβλαπτε την ελληνική τηλεόραση και ούτε θα είχαν μεγάλο κόστος παραγωγής ενώ παράλληλα θα μπορούσε να στηρίξει την όποια δισκογραφία υπάρχει ακόμα στην χώρα μας. Δεν γνωρίζω τι νούμερα έκανε η πρόσφατη εκπομπή του Κανάκη για το In-edit Festival στον ΑΝΤΕΝΝΑ όμως είναι γεγονός ότι είχαμε πολλά χρόνια να δούμε μια τέτοια αντίστοιχη εκπομπή.  Ίσως πολλοί να θεωρούν ότι λόγω YouTube και διαδικτύου ο καθένας μπορεί να ακούσει και να δει ότι θέλει. Αν είναι όμως έτσι τα πράγματα τότε οι μέρες της τηλεόρασης είναι μετρημένες αφού σχεδόν τα πάντα καλύπτονται από το διαδίκτυο.

Δεν πρέπει όμως να σκεφτόμαστε έτσι διότι και η ίδια η τηλεόραση είναι πλέον ένα κομμάτι retro. Και όπως από το βινύλιο περάσαμε στην κασέτα, από εκεί στο cd, από το cd στο mp3 και από τα iTunes ξανά πίσω στο βινύλιο, έτσι θα πρέπει να δώσουμε την ίδια προσοχή στην τηλεόραση με κάτι πιο retro το οποίο από μόνο του θα την κάνει πιο ποιοτική.

 

SO LET’S GO BACK TO THE ROOTS….

 

Υ.Γ.: Αφορμή για το παραπάνω άρθρο ήταν η εμφάνιση του Θάνου Καλλίρη στην εκπομπή «Μες στη καλή χαρά» (βλ. σχετικό video) και ένα retweet που με έκανε ο Κωνσταντίνος Χριστοφόρου σε ένα τραγούδι της Αλέξιας…

tweet

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: