Ο κύβος του Ρούμπικ και οι μύθοι του

480px-Rubik's_cube.svg

Προτού το όνομά του συνδεθεί με τον περίφημο πολύχρωμο κύβο, ο Ερνο Ρούμπικ ήταν λέκτορας Εσωτερικής Διακόσμησης στην Αρχιτεκτονική Σχολή της Βουδαπέστης, με πάθος για τη γεωμετρία και τα μαθηματικά. Αν και ο κύβος έγινε πραγματικότητα το 1974, η ιδέα βασάνιζε το μυαλό του δημιουργού του πολλά χρόνια πριν.

Παρ’ όλα αυτά, χρειάστηκε να περάσουν άλλα τρία χρόνια ώσπου ο κύβος του Ρούμπικ να κυκλοφορήσει στην αγορά και να μπει κυριολεκτικά σε κάθε νοικοκυριό σε ολόκληρο τον κόσμο. Υπολογίζεται πως από το 1977 ως το 1985 πουλήθηκαν σε ολόκληρο τον κόσμο πάνω από εκατό εκατομμύρια κομμάτια. Οπως ήταν φυσικό, κάποια στιγμή η αγορά κορέστηκε, και το γεγονός αυτό, σε συνδυασμό με μια σειρά από δικαστικές διαμάχες με αντικείμενο την πνευματική κυριότητα του κύβου, αλλά και το δικαίωμα κατασκευής και διανομής του, βύθισαν το παιχνίδι στην αφάνεια.

Το 1995 όμως ένας αμερικανός διανομέας παιχνιδιών έριξε ξανά στην αγορά δοκιμαστικά μερικά κομμάτια, τα οποία αγοράστηκαν εν ριπή οφθαλμού τόσο από νοσταλγούς των 90s όσο και από μια νέα γενιά αγοραστών, που δεν είχε προλάβει την πρώτη κυκλοφορία του παιχνιδιού. Σήμερα, 25 χρόνια μετά την πρώτη εμφάνισή του, ο κύβος ζει καινούργιες εμπορικές δόξες, ενώ ο Ερνο Ρούμπικ ρίχνει στην αγορά μια ολόκληρη γκάμα γεωμετρικών παιχνιδιών, αντίστοιχων με τον κύβο. Τα 25 αυτά χρόνια παρουσίας στην αγορά ήταν παραπάνω από αρκετά για να συνδέσουν τα ονόματα του κύβου και του δημιουργού του με μια σειρά μύθων και αξιοπερίεργων γεγονότων.

Ιδού μερικά από αυτά:

Μια πρόσφατη έρευνα αγοράς στις Ηνωμένες Πολιτείες που διεξήχθη για λογαριασμό του αμερικανού διανομέα του έδειξε πως παραπάνω από το 85% του πληθυσμού γνωρίζει τον κύβο.

Ο συνολικός αριθμός διαφορετικών διατάξεων των πλευρών του κύβου είναι 43.252.003.274.489.856. Αυτό σημαίνει πως, αν θεωρήσουμε πως απαιτείται ένα δευτερόλεπτο για κάθε διαφορετική κίνηση, ο χρόνος που χρειάζεται για να δει κανείς όλες τις διατάξεις είναι 1,4 τετράκις εκατομμύρια έτη.

Στο παγκόσμιο πρωτάθλημα επίλυσης του κύβου, που πραγματοποιήθηκε το 1982 στη Βουδαπέστη, ο νικητής Minh Thai χρειάστηκε μόλις 22,95 δευτερόλεπτα για να λύσει τον κύβο. Σήμερα το παγκόσμιο ρεκόρ έχει πέσει στα 16,5 δευτερόλεπτα.

Μεταξύ 1981 και 1985 ο κύβος ήταν ένα από τα κύρια εξαγώγιμα προϊόντα της Ουγγαρίας που συνέβαλαν στη μετάβαση από τον κομμουνισμό στον καπιταλισμό.

Η εθιστική φύση του κύβου ήταν τέτοια που κατά τα μέσα της δεκαετίας του ’80 οι γιατροί χρειάστηκε να επινοήσουν δύο νέους όρους για να περιγράφουν συμπτώματα σχετικά με τη μανιώδη ενασχόληση με αυτόν. Οι όροι αυτοί ήταν ο Καρπός του Ρούμπικ και ο Αντίχειρας του κυβιστή.

Ο ούγγρος συγγραφέας Andras Mezey έγραψε ένα μιούζικαλ αφιερωμένο στον κύβο. Το μιούζικαλ είχε τέτοια επιτυχία που παιζόταν επί τρεις συνεχόμενες σεζόν στη Βουδαπέστη.

Το 1980 ιδρύθηκαν οι Cubaholics Anonymous (προσαρμογή του ονόματος των Ανώνυμων Αλκοολικών), με σκοπό να βοηθήσουν τους εθισμένους παίκτες να αποτινάξουν από πάνω τους τη συνήθεια του κύβου.

Το 1981 μια γερμανίδα νοικοκυρά κατέθεσε αίτηση διαζυγίου εναντίον του άντρα της, με αιτιολογία τη συνεχή ενασχόλησή του με τον κύβο. Οπως αναφερόταν χαρακτηριστικά στην αίτηση: «Οταν ξαπλώνει το βράδυ, είναι τόσο εξαντλημένος από τον κύβο ώστε ούτε που με αγκαλιάζει».

Ενας αγώνας ράγκμπι στο Κονέκτικατ καθυστέρησε να αρχίσει επειδή ένας από τους παίκτες είχε εξαφανιστεί. Τον ανακάλυψαν να έχει κλειδωθεί στα αποδυτήρια και να παίζει με τον κύβο.

Το 1992 ο τότε βρετανός πρωθυπουργός Τζον Μέιτζορ βοήθησε άθελά του στην αναβίωση της κυβομανίας, χρησιμοποιώντας τον κύβο του Ρούμπικ σε μια τηλεοπτική συνέντευξη ως παράδειγμα των δυσεπίλυτων προβλημάτων που δημιουργούσε η Συνθήκη του Μάαστριχτ.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: