Τα σημάδια της αληθινής φιλίας

fingerfriends

Η φιλία αποτελεί κάτι το ιερό στη ζωή μας…φτάνει να είναι αληθινή!

Μας τονώνουν το ηθικό
Ένα απο τα μεγαλύτερα λάθη που συχνά κάνουμε οι περισσότερες είναι η αυστηρή αυτοκριτική. Οι αληθινοί φίλοι πάντα είναι εκεί για να μας ανυψώσουν το ηθικό και να μας βοηθήσουν να δούμε την πραγματικότητα. Είτε πρόκειται για κάποια φοβία ή ανασφάλεια, λίγη ενθάρρυνση από τους φίλους πάντα βοηθά κάθε φορά που η αυτοπεποίθησή μας κατρακυλά στα τάρταρα. Σκέψου για παράδειγμα μια σημαντική απόφαση ή ένα μεγάλο βήμα που σκέφτεσαι να πάρεις. Μπορεί όλα να σου φαντάζουν βουνό και να φοβάσαι να αναλάβεις νέες ευθύνες και προκλήσεις. Ο σωστός ο φίλος, θα σε ωθήσει στο να ρισκάρεις και να προσπαθήσεις λεγοντάς σου το πόσο αξίζεις και πόσο υποτιμάς τον εαυτό σου με το να μην πιστεύεις στις δυνάμεις σου. Είναι ωραίο να έχεις φίλους που σου τονώνουν το ηθικό και σου δίνουν τη δύναμη να προχωρήσεις και να πετύχεις ακόμη κι όσα φαντάζουν ακατόρθωτα.

Μας κατσαδιάζουν όταν κάνουμε λάθη
Οι καλοί οι φίλοι βέβαια δεν μας “γλύφουν τ΄αφτιά”. Είναι εκεί για να μας ανυψώνουν μεν το ηθικό αλλά και για να μας προσγειώνουν στην πραγματικότητα επισημαίνοντας τα λάθη μας. Η ειλικρίνεια είναι κι αυτή συστατικό της αληθινής φιλίας, αρκεί βέβαια κάθε κακώς κείμενο να λέγεται με τον σωστό τον τρόπο. Ο σωστός και καλός φίλος δε θα σε στήσει στον τοίχο αλλά θα σου επισημάνει με ευγένεια τα λάθη και τα στοιχεία του χαρακτήρα σου που θα έπρεπε να διορθώσεις.

Είναι εκεί για ότι χρειαστεί
Το μεγαλύτερο δώρο που θα μπορούσε να σου κάνει ένας φίλος δεν είναι άλλο από την συμπόνοια. Οι αληθινοί φίλοι γνωρίζουν να ακούν και να συμπάσχουν. Είναι πάντα δίπλα σου στη χαρά και τη λύπη. Ακόμη κι αν οι αποστάσεις δε βοηθούν, το τηλέφωνο αλλά και το διαδίκτυο δίνουν λύσεις έτσι ώστε να ξέρεις πότε ένας φίλος είναι πάντα εκεί για εσένα όταν τον χρειστείς.

Ξέρουν να ακούν
Πόσες φορές έχεις προσπαθήσει να μιλήσεις με κάποιον αλλά η κουβέντα γρήγορα γυρνά στα δικά του προβλήματα και ανησυχίες; Οι καλοί οι φίλοι γνωρίζουν να είναι σωστοί ακροατές, να ακούν και να συμπονούν. Οι συνομιλίες με τους φίλους τους αληθινούς ποτέ δεν είναι μονόπλευρες, αυτό να το θυμάσαι.

Μας στηρίζουν στα δύσκολα
Είναι καλό να έχουμε φίλους που γιορτάζουν τη χαρά μας αλλά οι γνήσιοι φίλοι φαίνονται σε περιόδους… κρίσης. Ποιός μένει δίπλα σου όταν χωρίσεις; Όταν τα οικονομικά στενέψουν; Όταν για τους χ ή ψ λόγους αδυνατείς να βγεις μαζί τους για διασκέδαση; Οι πραγματικοί φίλοι φαίνονται στις δύσκολες στιγμές. Όταν αυτές έρθουν, αξιολόγησε τις φιλίες σου και δώσε σε κάθε έναν από αυτούς τη θέση που του αρμόζει. Όσοι σου συμπαραστέκονται έμπρακτα δεν μπορούν να έχουν την ίδια θέση στη ζωή σου και στη καρδιά σου με όσους στα δύσκολα… λάκησαν.

Μας βοηθούν να αποβάλλουμε το στρες
Ένα από τα χαρακτηριστικά μιας αληθινής φιλίας είναι κι αυτό. Η παρουσία και μόνο ενός φίλου αληθινού θα σε κάνει να ξεχαστείς και να αφήσεις το άγχος κατά μέρος. Ακόμη κι αν δε σε συμβουλέψει, ο καλός ο φίλος θα βρει τον τρόπο να σε κάνει να ηρεμήσεις και να χαλαρώσεις. Μια κουβέντα, ένα συμπονετικό άγγιγμα ή μια πρόσκληση για έξοδο αρκεί…

Μας επαναφέρουν στην πραγματικότητα
Είναι καλό να έχεις φίλους που σε κρατούν στη γή όταν τα μυαλά σου “παίρνουν αέρα”. Οι καλοί οι φίλοι θα σε συμβουλέψουν και θα σε προειδοποιήσουν για τους κινδύνους όταν κρίνουν πως ξεπερνάς τα όριά σου. Κανείς δεν είδε καλό από κόλακες.

Είναι ειλικρινείς (με κάθε τίμημα)
Οι αληθινοί φίλοι θα ξεπεράσουν τον εαυτό τους και τις φοβίες τους και θα φερθούν με ειλικρίνεια ακόμη κι αν γνωρίζουν πως κάτι τέτοιο θα σε στεναχωρούσε. Σκέψου ένα απλό σενάριο: Η κολλητή σου γευματίζει με συναδέλφους σε ένα εστιατόριο και ξαφνικά βλέπει τον αγαπημένο σου να μπαίνει στο μαγαζί αγκαλιά με μια άλλη… Πώς πρέπει να φερθεί; Να στο πει ή να στο αποκρύψει; Η φίλη η αληθινή θα σου αποκάλυπτε την αλήθεια, ρισκάροντας ακόμη και τη φιλία σου.

Η φιλία τους δεν παύει όσο κι αν αλλάξει η ζωή τους
Η δουλειά, ο γάμος, η οικογένεια, τα παιδιά και γενικότερα η ρουτίνα της καθημερινότητας μας γεμίζουν με φορτωμένο πρόγραμμα και κατ΄επέκταση μειώνουν τον ελέυθερο χρόνο μας. Κι όμως οι πραγματικοί φίλοι δεν αφήνουν τις υποχρεώσεις να οδηγήσουν στη διακοπή μιας σχέσης. Ακόμη κι αν οι επαφές αραιώνουν, οι καλοί οι φίλοι πάντα θα επιδιώκουν την επικοινωνία και την επαφή μαζί σου.

Ξέρουν να συγχωρούν
Όλοι μας κάποια στιγμή θα κάνουμε λάθη. Αυτή είναι και η στιγμή που οι φιλίες δοκιμάζονται. Πώς θα φερθείς εσύ απέναντι στο φίλο; Πώς θα δεχτεί αυτός την ειλικρινή συγγνώμη; Οι φιλίες φαίνονται στη σύγκρουση. Οι πραγματικοί οι φίλοι γνωρίζουν να ζητούν συγγνώμη αλλά και να συγχωρούν.

Μας εξελλίσουν
Οι πραγματικοί φίλοι μας βοηθούν να εξιλλιχθούμε και να γίνουμε καλύτεροι, δίχως προσκολλήσεις στο παρελθόν. Μας βοηθούν να ονειρευτούμε μια βελτιωμένη, καλύτερη εκδοχή του εαυτού μας και να προσπαθήσουμε γι΄αυτή. Μας εμπνέουν και μας δίνουν δύναμη βγάζοντάς μας τον καλύτερο εαυτό μας.

 

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: