Είμαστε όλοι άστεγοι

astegoi

Δεκέμβρης 2014. Στην εκπνοή αυτού του δύσκολου χρόνου, παραπαίοντας ανάμεσα στην φρενίτιδα των μέσων ενημέρωσης για τα κακώς κείμενα σε συνδυασμό με την σφοδρή κακοκαιρία νιώσαμε όλοι λίγο πολύ μετέωροι. Ένας βομβαρδισμός αρνητισμού κόντεψε να εισχωρήσει βαθιά ακόμα και στις πιο φωτεινές ψυχές. Παρ’ όλα αυτά, παράλληλα βήματα ανθρώπων με κοινές ανησυχίες, ευαισθησίες και διάθεση να βοηθήσουν χωρίς πάντα να γνωρίζουν το πως διασταυρώθηκαν μοιραία. Βήματα που αντήχησαν και ενώθηκαν σε κεντρικές οδούς και έρημα σοκάκια κάτι δύσκολες ώρες αντικρίζοντας το ίδιο θέαμα: την χειρότερη μορφή βίας, την φτώχεια.

Πολλές φορές ο θυμός και η δυσανεξία στην αδικία μπορεί να κάνει θαύματα. Κάπως έτσι λοιπόν, από μία «μονάδα» τον Χρήστο Εξαρχόπουλο ο οποίος, αν και ζει στο Βερολίνο, επέστρεψε στη Θεσσαλονίκη για λίγες ημέρες, αντίκρισε τόσους ανθρώπους να κοιμούνται έξω μέσα στο ψύχος όπου κατάφερε μέσα σε λίγες ώρες/μέρες να γίνει «ομάδα» χωρίς ταμπέλες, κομματικές κατευθύνσεις και θρησκευτικές πεποιθήσεις με μοναδικό οδηγό την ψυχή. Η δύναμη του facebook, αποτελεί ζωντανή απόδειξη ότι ο τρόπος που χρησιμοποιούμε ένα μέσο το κάνει στα χέρια μας ένα τεράστιο όπλο και όπως φάνηκε εμπράκτως όλες αυτές τις μέρες ένα share ή ένα invite μπορεί να ταΐσει και να κοιμίσει έναν άνθρωπο.

Η ανταπόκριση άκρως συγκινητική, εντός και εκτός Θεσσαλονίκης, όπου πολύ γρήγορα τσάντες και σακούλες αλληλεγγύης, κουβέρτες, sleeping bags, ρούχα και τρόφιμα βρέθηκαν να συσσωρεύονται σε μπαρ της πόλης. Η συλλογή τροφίμων και ειδών πρώτης ανάγκης συνεχίζεται στο Coo και στο Coctail Bar, ενώ η προσπάθεια κορυφώνεται την ερχόμενη Δευτέρα 12 Ιανουαρίου με τη διοργάνωση παράλληλων δράσεων σε 8 μπαρ της πόλης Cocktail Bar, La Doze, Art House gallery bar Thessaloniki, Urban Bar, Καντίνα Τροπικάνα, The Bar (Panic Button), Urania Bar, Rover Bar με την αφιλοκερδή συμμετοχή 50 περίπου γνωστών dj και μουσικών. Τα έσοδα θα διατεθούν για την αγορά τροφίμων και ειδών πρώτης ανάγκης σε συνεργασία με το Υπνωτήριο Αστέγων, το Κέντρο Ημερήσιας Υποδοχής Αστέγων και τη ΜΚΟ Άρσις.

Ο άνθρωπος τελικά είναι ένα αντιφατικό ον που μπορεί όμως να κάνει θαύματα.

*Την εξαιρετική αυτή πρωτοβουλία ξεκίνησαν ο Χρήστος Εξαρχόπουλος, η Έλενα Αγγελίδου και η Αγάπη Κυνηγοπούλου. 

 

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: