9+1 λόγοι που αγαπάμε το Star Wars

01

Είναι τόσο “μεγάλο” που αποτελεί μέρος της σύγχρονης ποπ κουλτούρας εδώ και 50 χρόνια και προβλέπεται να είναι για άλλα τόσα τουλάχιστον. Είναι παντού και πάντα. Είναι το Star Wars.

Και ναι, υπάρχουν άπειροι λόγοι για να αγαπάει, λατρεύει, προσκυνά κανείς το σύμπαν που γέννησε η φαντασία του George Lucas και το οποίο έφτασε, σήμερα, να είναι συνώνυμο του sci-fi. Ωστόσο, κάποιοι ξεχωρίζουν και είναι, αυτό που λέμε, κοινά αποδεκτοί.

Με αφορμή τη Star Wars Day την οποία διοργανώνουν τα κανάλια Novacinema, στις 26 Δεκεμβρίου, όταν και οι 6 αγαπημένες ταινίες του franchise θα προβάλλονται από τις 05:00 το πρωί, σε έναν απολαυστικό μαραθώνιο, τους συγκεντρώσαμε σε μία λίστα.

Ιδού, λοιπόν, οι 9 + 1 λόγοι που αγαπάμε το Star Wars:

1. Darth Vader

Θα μπορούσαμε να αιτιολογήσουμε την επιλογή μας, παραθέτοντας απλά τη μουσική από το Imperial March, η οποία ακούγεται, λίγο πολύ, όποτε εμφανίζεται ο Σκοτεινός Άρχοντας. Ακόμα και χωρίς το μουσικό theme του, όμως, ο Darth Vader είναι ο “απόλυτος” κακός, χωρίς να είναι ο “κλασικός” κακός. Ψηλός, επιβλητικός, με bad ass στολή και περικεφαλαία, ψαρωτική φωνή και έτοιμος να τιμωρήσει όποιον δεν κινείται στους ρυθμούς του με μία κίνηση του χεριού. Και αληθινός: ένας άνθρωπος που λύγισε μπροστά στο δέλεαρ της εξουσίας και ενέδωσε στη Σκοτεινή Πλευρά δεν είναι σενάριο φαντασίας, αλλά σενάριο βγαλμένο από τη ζωή. Είπαμε για την ψαρωτική του φωνή;

 

02

2. Han Solo

Ο αχρείος αντιήρωας που γίνεται ο ήρωας που θα ήθελες να είσαι. Αν το σύμπαν φτάσει να καταδυναστεύεται, κάποτε, από μία διαβολική Γαλαξιακή Αυτοκρατορία, θέλουμε να πιστεύουμε ότι θα ήμαστε ο Han. Χαλαρός όσο δεν πάει λες και δεν τρέχει τίποτα, άπιστος Θωμάς, ερωτιάρης, σκανδαλιάρης και ζημιάρης, ο Han Solo είναι στο Star Wars, ο “άνθρωπος του κοινού”. Δεν είναι Jedi, δεν είναι Sith. Είναι ένας τύπος που βρέθηκε στη μέση της μάχης μεταξύ καλού και κακού, προσπαθώντας να την αποφύγει και τελικά, τα δίνει όλα, ενώ παράλληλα παραμένει ετοιμόλογος, player και καταφέρνει να αντιμετωπίζει ακόμα και την πιο σοβαρή κατάσταση, λες και είναι παιχνίδι. Και να θυμάστε: ό,τι κι αν σας λένε, Han Shot First.

03solo

3. Star Wars’ Main Theme

Τι; Χρειάζεται και επεξήγηση;

 

4. Princess Leia

Αφήστε στην άκρη το μεταλλικό μπικίνι -το οποίο, ναι, είμαστε βέβαιοι ότι πρωταγωνιστούσε στις φαντασιώσεις εκατομμυρίων nerds, για πολύ καιρό μετά την πρώτη “συνάντηση” μαζί του. Όχι, η Leia της Carrie Fisher είναι πολύ περισσότερα από αυτό και τις θρυλικές, πλέον, κοτσίδες της, τυλιγμένες στο πλάι του κεφαλιού. Η ερμηνεία της Fisher, με τη δύναμη που αποπνέει και τον τρόπο που χειρίζεται την τέχνη του σαρκασμού, παραμένει ακόμα και σήμερα ένας λαμπρός οδηγός, για όσες γυναίκες υποδύονται ρόλους δυναμικών γυναικών, ιδιαίτερα σε ανδροκρατούμενες ταινίες. Ακόμα και στις σκηνές που φοράει τα ελάχιστα, η Πριγκίπισσα καταφέρνει να “γεμίζει” την οθόνη πρώτα με τον χαρακτήρα της και έπειτα με την εμφάνισή της.

04leia

5. “I know”

Όταν στη λίστα σου έχεις θέση για τον Han και τη Leia, πρέπει να κάνεις χώρο και για το love story μεταξύ των δύο. Και όταν μιλάς για το love story του Han Solo και της Leia Organa, μιλάς πρώτα από όλα για τη σκηνή που η όμορφη πριγκίπισσα παραδέχεται, επιτέλους, τον έρωτά της. Αυτό γίνεται δευτερόλεπτα πριν από μία άλλη αξέχαστη σκηνή, εκείνη που ο Han… παγώνει. Εκεί, μπροστά στην τραγωδία, η Leia ξεστομίζει το πρώτο “I love you”. Και τι απαντάει ο θεός Han Solo; “I know”. Αυτός είσαι! Η σκηνή γίνεται ακόμα καλύτερη, γνωρίζοντας ότι η απάντηση του Han ήταν ιδέα του ίδιου του Harrison Ford, αφού το σενάριο άλλα έγραφε…

6. Droids Duo

Γίνεται να φανταστείς τον κόσμο του Star Wars χωρίς τον R2-D2 και τον C-3PO; Όχι, δεν μπορείς. Γιατί αυτοί οι δύο, εκτός από comic relief είναι η “καρδιά” της σειράς. Μαζί δεν κάνουν και χώρια δεν μπορούν, τα δύο droids μοιάζουν τόσο ίδια και τόσο διαφορετικά, συνάμα. Αυτό είναι το μυστικό τους, καθώς περνούν τα μύρια όσα, τα βάζουν ο ένας με τον άλλο, αλλά πάντα καταλήγουν να είναι αγαπημένοι και να αποδεικνύουν ότι μπορεί να είναι φτιαγμένοι από βίδες και σιδερικά, αλλά είναι από τους πιο γενναίους χαρακτήρες σε όλο το σύμπαν του Star Wars. Fun Fact: το ήξερες ότι υπάρχει μεταφραστής του R2-D2; Τσέκαρε.

05r2

7. Yoda

Ένας μικρός πράσινος γέροντας, ο οποίος μοιάζει λίγο στον Αϊνστάιν, λίγο σε κλασικό παππού σε καφενείο, και μοιάζει άκακος. Χα! Αυτός ο τύπος είναι ίσως ο ισχυρότερος Jedi Master σε ολόκληρο τον Γαλαξία. Ο δάσκαλος που μπορεί να “ανεβάσει” τον Luke Skywalker σε επίπεδα μπαρουτοκαπνισμένου Jedi, χάρη στις ικανότητές του ως εκπαιδευτής και ως ηγέτης. Το πλάσμα που είναι συνώνυμο με τη σοφία. Τι έλεγες για τον πράσινο, άκακο γέροντα; Πάντως, θα ήμαστε ψεύτες αν δεν παραδεχόμασταν ότι, ίσως, ο βασικότερος λόγος που ο Yoda έγινε το σύμβολο που είναι σήμερα, είναι ο τρόπος που μιλά και οι ατάκες του. Do. Or do not. There is no try.

8. The Force και Lightsabers

Τα παιδιά που είδαν τις πρώτες ταινίες, πίσω στη δεκαετία του ’70 και του ’80, το πιθανότερο είναι να μην καταλάβαιναν πολλά για τα πολιτικά παιχνίδια και τα ηθικά διλήμματα των πρωταγωνιστών. Αλλά όταν τα φωτόσπαθα έκαναν την εμφάνισή τους και ο Obi Wan εξήγησε στον Luke τι είναι η Δύναμη, δεν χρειαζόταν να καταλάβουν όλα τα υπόλοιπα. Ο ήχος του lightsaber, η αίσθηση ότι “κάτι” υπάρχει εκεί έξω, το οποίο μπορεί να χρησιμοποιηθεί από κάποιους φοβερούς πολεμιστές για όλων των ειδών τα “κόλπα” και οι μάχες, ήταν όλα όσα χρειάζονταν για να κτιστεί μία fan base που απέδειξε ότι είναι πιστή για μια ζωή. Και η αλήθεια είναι ότι το ίδιο ισχύει και για τους μεγάλους. Έλα, παραδέξου το, ακόμα κάνεις τον ήχο του lightsaber παίζοντας μόνος στο σπίτι.

fight

9. Μεγαλώνει μαζί μας

Και δεν σταματά να μεγαλώνει. Ήρθε στη ζωή μας σαν κάτι καινούριο, κάτι μοναδικό και μαγικό, το ερωτευτήκαμε για όλους τους παραπάνω λόγους και ακόμα περισσότερους και εκείνο δεν μας πρόδωσε ποτέ. Ήρθαμε για τις μάχες του καλού με το κακό, του Φωτός με το Σκοτάδι, και γνωρίσαμε έναν κόσμο που δεν είναι ποτέ ολότελα φωτεινός ή σκοτεινός. Έναν κόσμο ο οποίος δεν σταμάτησε ποτέ να αναπτύσσεται μαζί μας, να μας γνωρίζει νέους κόσμους, νέους χαρακτήρες, νέες ιστορίες και να μας κρατά για πάντα, μέσα μας, παιδιά. Θα το βρούμε, πλέον, παντού, και κάθε φορά που το βλέπουμε, ξέρουμε ότι το αίσθημα θα είναι σαν την πρώτη φορά. Για αυτό, συγχωρούμε μία – δύο αστοχίες. Έτσι είμαστε εμείς.

maul

+1. Στις 26 Δεκεμβρίου έχουμε ραντεβού

Και κάπως έτσι, οι 9 λόγοι που αγαπάμε το Star Wars, γίνονται 9 + 1 λόγοι που πρέπει να ανοίξεις την TV στα κανάλια Novacinema, μία μέρα μετά τα Χριστούγεννα, στις 26 Δεκεμβρίου, για το δικό σου δώρο: έναν μαραθώνιο Star Wars! Φυσικά, μπορείς να αφιερώσεις τη μέρα στην οικογένεια, τους φίλους και τα παιδιά, και να γράψεις τις ταινίες στον αποκωδικοποιητή NovaBox+, με τη δυνατότητα εγγραφής, για να τις δεις μόνος ή με την παλιοπαρέα όποτε σου έρθει η όρεξη.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: