Ξενάγηση στους δρόμους της Θεσσαλονίκης με την ματιά του Γιάννη Σερβετά

Το Thessaloniki Walking Tours ιδρύθηκε από μια ομάδα ανθρώπων που διοργανώνει στην πόλη της Θεσσαλονίκης θεματικούς περιπάτους που ανασύρουν τη μνήμη της πολυπολιτισμικής πόλης που ζούμε, συνδέοντας το χθες με το σήμερα. Έτσι σε αυτό το πλαίσιο την περασμένη Κυριακή οργάνωσε ένα περίπατο στην καρδιά της Θεσσαλονίκης με ξεναγό τον Γιάννη Σερβετά.

Ο Γιάννης Σερβετάς, γέννημα θρέμμα Σαλονικιός, είναι από τους λίγους που γνωρίζουν την πόλη και την ιστορία της Θεσσαλονίκης τόσο καλά αφού γεννήθηκε και μεγάλωσε «καρακέντρο» Τσιμισκή με Γούναρη γωνία (το πατρικό του ήταν εκεί που βρίσκεται σήμερα το πρακτορείο του ΟΠΑΠ) και σε κάθε της γωνία είχε να μας πει και από μια ιστορία.

Με το μοναδικό  και παραστατικό του τρόπο μας έδειξε την γειτονιά του, εκεί που μεγάλωσε, εκεί που πήγε σχολείο, το ψιλικατζίδικο του πατέρα του, ιστορίες από τα παιδικά του χρόνια με τους φίλους του (ένας από αυτούς ήταν ο Θοδωρής Αθερίδης) και τις σκανδαλιές που έκανε με την παρέα του στην πλατεία Ναυαρίνου.

Αναμνήσεις και αστείες ιστορίες από την προσωπική του ζωή όμως παράλληλα μας έλεγε και για την ιστορία των κτηρίων. Ήταν αυτό το πάντρεμα που έκανε κατά την διάρκεια της ξενάγησής του όπου μας θύμιζε την ιστορία της πόλης παράλληλα με τα προσωπικά του βιώματα.  Έτσι μας μίλησε για το ιστορικό Ουζερί του Τσιτσάνη  στην Παύλου Μελά 22 ενώ λίγα μέτρα πιο κάτω υπήρχε ένα μπαρ όπου ο Γιάννης Σερβετάς δούλεψε για πρώτη φορά ως μπάρμαν και η σερβιτόρα που σέρβιρε τα ποτά του στους πελάτες ήταν μια φοιτήτρια από την Καβάλα, η Δέσποινα Βανδή!!!

Ήταν πραγματικά αξιοπερίεργο το πόσα πράγματα μπορεί να μάθει κάποιος για την πόλη στην οποία ζούμε  και για την οποία πιστεύουμε ότι την γνωρίζουμε. Καθημερινά περνάμε πλέον αδιάφορα από τους δρόμους και τα στενά του κέντρου ξεχνώντας ότι η κάθε γωνία και το κάθε κτήριο έχει την δική του ιστορία αλλά αν κοιτάξουμε προσεκτικά ο καθένας μας θα έχει και μια ιστορία για να διηγηθεί. Στην ουσία γίναμε  τουρίστες στην ίδια μας την πόλη όμως είχαμε την τύχη να έχουμε ξεναγώ τον Γιάννη Σερβετά τον οποίο χαίρεσαι να τον ακούς όταν διηγείται ιστορίες και αυτές δεν είναι λίγες.

Ήμασταν πολύ τυχεροί οι περίπου 50 που βρεθήκαμε σε αυτή την ξενάγηση της πόλης. Φύγαμε γεμάτοι συγκίνηση και με την διαπίστωση ότι τελικά είμαστε λίγο τουρίστες στην πόλη μας διότι – κακά τα ψέματα- κατά κάποιο τρόπο οφείλουμε να γνωρίζουμε πράγματα για την πόλη που ζούμε. Κι ίσως να είναι και αυτή η επιτυχία του Thessaloniki Walking Tours: μας φέρνει πιο κοντά στην ιστορία της πόλη.

Δεν ξέρω πότε θα οργανωθεί ξανά ξενάγηση με τον Γιάννη Σερβετά όμως προσωπικά αισθάνομαι πολύ τυχερός που τον έχω φίλο κι όταν βρισκόμαστε μαζί στην παρέα δεν χορταίνω να τον ακούω να μιλάει για ιστορίες από τα παλιά, πόσο μάλλον για την Θεσσαλονίκη που την γνωρίζει σαν την παλάμη του. Πάντως στην επόμενη ξενάγησή του σας συνιστώ ανεπιφύλακτα να δηλώσετε συμμετοχή…

 

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: