Κλείνουν τα Ελληνικά Σχολεία στη Γερμανία!!! Μεγάλη κινητοποίηση από γονείς και μαθητές.

Σε μεγάλό κίνδυνο η ελληνόγλωσση εκπαίδευση στη Γερμανία – Μεγάλη κινητοποίηση από γονείς και μαθητές την Κυριακή 26 Νοεμβρίου στο Ενοριακό Κέντρο του Αγίου Ανδρέα στο Ντίσελντορφ – Ανοιχτή πρόσκληση σε όλους τους Έλληνες από την Ομοσπονδία Ελληνικών Συλλόγων Γονέων και Kηδεμόνων Βόρειας Ρηνανίας Βεστφαλίας. «Κατηγορίες» στον υπουργό παιδείας Κώστα Γαβρόγλου.

Έντονη ανησυχία έχει επικρατήσει στην ελληνική σχολική κοινότητα της Γερμανίας μετά από τις υπουργικές αποφάσεις που έχουν ληφθεί για τα αμιγή ελληνικά σχολεία της χώρας. Σύσσωμη η ομογένεια εκφράζει τη δυσαρέσκειά της για τις επικείμενες αλλαγές διοργανώνοντας εκδήλωση διαμαρτυρίας την Κυριακή 26.11 στο ενοριακό κέντρο του Αγίου Αποστόλου Ανδρέα στο Ντίσελντορφ.
Γονείς και μαθητές καλούν όλους τους Έλληνες της περιοχής να παρευρεθούν στην ανοιχτή διαμαρτυρία προσπαθώντας με αυτόν τον τρόπο, έστω και την τελευταία στιγμή, να αναστρέψουν την κατάσταση και να σώσουν τα ελληνικά σχολεία του εξωτερικού.
Το ποτήρι ξεχείλισε μετά τη μεγάλη αποτυχία των ομογενών υποψηφίων μαθητών στις φετινές πανελλήνιες εξετάσεις. Σύμφωνα με ανακοίνωση-πρόσκληση της Ομοσπονδίας Ελληνικών Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων Βόρειας Ρηνανίας Βεστφαλίας, για πρώτη φορά φέτος και με μεγάλη σκοπιμότητα τα θέματα των πανελλαδικών εξετάσεων των ομογενών ήταν του ίδιου βαθμού δυσκολίας με αυτά των υποψηφίων της Ελλάδας. Αυτή η απρόσμενη αλλαγή είχε σαν αποτέλεσμα τα όνειρα πολλών τελειόφοιτων Ελλήνων που διαμένουν στη Γερμανία, να επιστρέψουν και να σπουδάσουν στη χώρα τους, να μετατραπούν σε εφιάλτες γι’ αυτούς και για τις οικογένειες τους.
Ένα άλλο μεγάλο ζήτημα, το οποίο έχει τεθεί τα τελευταία χρόνια κάνοντας πιο έντονη την εμφάνισή του με την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς είναι η ελλείψη καθηγητών. Μάλιστα, πολλοί γονείς θεωρούν ότι ο υπουργός παιδείας είναι αυτός που έδιωξε πολλούς Έλληνες καθηγητές από τη Γερμανία, έτσι ώστε το κλείσιμο των ελληνικών σχολείων του Εξωτερικού να αποτελεί μονόδρομο. Σύμφωνα πάντα με τις μέχρι τώρα πληροφορίες, το υπουργείο παιδείας έχει λάβει άμεσα μέτρα για τη μετατροπή των αμιγώς ελληνικών σχολείων του εξωτερικού σε δίγλωσσα μέσα στο 2018, βάζοντας σε εφαρμογή τους νόμους 4415/2016 και 4485/2017

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

Γερμανία 20.11.2017

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΓΟΝΕΩΝ, ΜΑΘΗΤΩΝ, ΦΟΡΕΩΝ

Θέμα: Τα Ελληνικά Σχολεία της περιοχής μας βρίσκονται σε άμεσο κίνδυνο.

Την επόμενη Κυριακή 26.11.και ώρα 13.00 στο ενοριακό κέντρο του Ντίσελντορφ Am Schönenkamp 1 40599 Düsseldorf καλούνται ,όλοι οι γονείς ,που έχουν παιδιά σε αυτά τα σχολεία, τα παιδιά ,αλλά και όλοι οι Ελληνικοί φορείς ,που μπορούν να βοηθήσουν σε ενημέρωση και λήψη αποφάσεων για δυναμικές κινητοποιήσεις. Αγαπητοί συμπατριώτες ένας απίστευτος Υπουργός έχει βαλθεί να κλείσει τα σχολεία μας. Μετά το 2012 ξαναζούμε τον εφιάλτη του κλεισίματος των σχολείων μας. Τα σχολεία, που πάνω από 35 χρόνια έβγαλαν και βγάζουν εκατοντάδες ¨Έλληνες επιστήμονες”, Ο Υπουργός ξεκίνησε φέτος σφάζοντας τα παιδιά μας στις Πανελλήνιες.

Για πρώτη φορά στα χρονικά τα έβαλε να δώσουν εξετάσεις με τους υποψηφίους της Ελλάδας. Στη συνέχεια έδιωξε τους καθηγητές μας και δημιούργησε τεράστια κενά .Από την επόμενη δε σχολική χρονιά με την δήθεν μετατροπή των Σχολείων μας σε δίγλωσσα κλείνει ουσιαστικά τα σχολεία μας .

Τον ρωτήσαμε ξανά και ξανά να μας πει τι έχει σκοπό να κάνει και αυτός δεν καταδέχτηκε ούτε μία φορά να απαντήσει στα αγωνιώδη ερωτήματα μας. Δήλωσε απλά ,ότι εφαρμόζει τους νόμους 4415/2016 και 4485/2017. Μα οι νόμοι αυτοί έδιωξαν τους καθηγητές μας του γράψαμε, δεν αφήνουν άλλους να έρθουν και τέλος από το 2018 μας κλείνουν. Πως φανταστήκατε κε Υπουργέ τα δίγλωσσα; Τι συμφωνίες έχετε κάνει; Δεν θα έπρεπε να γνωρίζουμε; Απάντηση καμία Ε λοιπόν δηλώνουμε .Όχι στο κλείσιμο των σχολείων, όχι στα δίγλωσσα. Απαιτούμε Συνταγματική ισότητα των παιδιών μας και κατάργηση της βάσης στις Πανελλήνιες των Ομογενών, όπως ισχύει και για τους υποψηφίους στην Ελλάδα. Όλοι στο Ντίσελντορφ την άλλη Κυριακή.

Μετά τιμής

Ο πρόεδρος

Ο Γραμματέας

Ι. Μπαλαγιάννης, Χ. Νικολάου

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: