Ξηροί καρποί: Ξέρετε ποιοι είναι οι πιο υγιεινοί???

Οι ξηροί καρποί αποτελούν ένα βασικό κομμάτι της διατροφής μας. Πρόκειται για μια τροφή απευθείας από τη φύση που όσο μικρή και να είναι, δίνει στον οργανισμό τεράστιες ποσότητες σε καλά στοιχεία. Είναι καλή πηγή καλών λιπαρών, πρωτεϊνών, βιταμινών και φυτικών ινών και συμβάλλουν στην καλή καρδιαγγειακή, εγκεφαλική και νευρολογική λειτουργία, στην καλή υγεία του δέρματος, αλλά και στην καλή ψυχολογική υγεία.

Όμως από την τεράστια ποικιλία που διαθέτουν, μόνο έξι είναι αυτοί που ξεχωρίζουν για τα οφέλη τους στην υγεία.

Αμύγδαλα: Eίναι η καλύτερη πηγή ασβεστίου από οποιοδήποτε άλλο ξηρό καρπό και επίσης έχουν μεγάλη περιεκτικότητα σε βιταμίνη Ε, η οποία έχει αντιοξειδωτικές ιδιότητες και δρα ενάντια στις φλεγμονές.

Κάσιους: Παρέχουν σημαντική ποσότητα σιδήρου, φυλλικού οξέος και βιταμίνης Κ. Η βιταμίνη Κ συγκεκριμένα συμβάλλει στην υγεία των οστών.

Καρύδια: Έχουν αντιφλεγμονώδη δράση και επίσης είναι πλούσια σε α-λινολενικό οξύ, ένα Ω3 λιπαρό οξύ ωφέλιμο για τον εγκέφαλο.

Φουντούκια: Είναι εξαιρετικά πλούσια σε φυτικές ίνες, και το μεγαλύτερο μέρος των λιπαρών που περιέχουν είναι ακόρεστα.

Αράπικα φιστίκια: Αποτελούν καλή πηγή φυλλικού οξέος, το οποίο είναι απαραίτητο για την καλή λειτουργία του εγκεφάλου.

Φιστίκια Αιγίνης: Έχουν λιγότερες θερμίδες από τους περισσότερους ξηρούς καρπούς και παρέχουν ένα πολύτιμο αντιοξειδωτικό, τη λουτεΐνη, η οποία συμβάλλει στην υγεία του δέρματος και των ματιών.

10 γραμμάρια ημερησίως είναι αρκετά για να προσφέρουν τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται ο οργανισμός.

Πόσο όμως είναι τα δέκα γραμμάρια;

  • 10 gr. Φιστίκια =12 τεμ.
  • 10 gr. Αμύγδαλα= 8–9 τεμ.
  • 10 gr. Κάσιους = 6 τεμ.
  • 10 gr. Καρύδια = 5 μισά τεμ.
  • 10 γρ. Φιστίκια Αιγίνης = 8 τεμ.
  • 10 γρ. Φουντούκια = 7 τεμ.

Αποφύγετε τα έτοιμα μιξ ξηρών καρπών, καθώς συχνά περιέχουν πρόσθετο αλάτι ή ζάχαρη. Να θυμάστε ότι οι ξηροί καρποί έχουν πολλές θερμίδες, οπότε προτιμήστε να τρώτε μικρές ποσότητες.

Μπορείτε να τους καταναλώσετε σκέτους ως σνακ, με γιαούρτι, σε σαλάτες ή ακόμα καλύτερα να φτιάξετε τις δικές σας μπάρες δημητριακών.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: